Kiev, hoofdstad van Oekraïne, stad aan de Dnepr

Киев, столица Украины, город на реке Днепр.


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /var/www/vhosts/2md.be/dev.2md.be/wp-includes/functions.php on line 5413

Kiev, stad van heden en verleden. De meesten onder ons weten maar weinig van de Oekraïense hoofdstad Kiev en het is een aangename verrassing te ontdekken wat deze Oost-Europese stad te bieden heeft.

Kiev is in of voor de negende eeuw ontstaan door de komst van de Varjagen of Roes. In 882 veroverde de vorst van Novgorod, Oleg de Wijze, het zuidelijke Kiev, en maakte daarvan de nieuwe hoofdstad. Het land is ook wel bekend als het Kievse Rus (Rus-Rusland), en is een vroeg-middeleeuwse voorloper van het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Invallen van de Mongolen betekende een traumatisch einde van het oude Kievse Rusland. Het politieke centrum verschoof richting Oosten, eerst naar Vladimir en daarna naar Moskou. Vandaar ook de gevoeligheden bij de Russen i.v.m. Kiev en Oekraïne.

Kiev is nu één van de grootste steden van Europa en eveneens het economische, wetenschappelijke en culturele centrum van Oekraïne. In een bosrijke omgeving op de oevers van de rivier Dnjepr springen de vergulde koepels van kathedralen en kloosters onmiddellijk in het oog. De geest van vroeger waart door de straten maar houdt het recente moderniseringsproces niet tegen, dat vooral sinds de val van de Sovjetunie in een stroomversnelling terecht kwam.

Kiev zal je op vele vlakken verbazen.


Deprecated: Functie wp_make_content_images_responsive is verouderd sinds versie 5.5.0. Gebruik in plaats daarvan wp_filter_content_tags(). in /var/www/vhosts/2md.be/dev.2md.be/wp-includes/functions.php on line 5413

Woensdag 17 april:

Heenreis van Brussel naar Kiev en transfer naar het hotel.
Nadat we ons geïnstalleerd hebben, trekken we er op uit voor een kennismakingswandeling in het centrum. Hotel***


Donderdag 18 april:

Wandeling met gids langs enkele belangrijke monumenten: de Gouden Poort, de voornaamste toegang in de 11de-eeuwse ommuring van Kiev en een reconstructie uit 1982, de St-Sofia- en St-Michielskathedraal.

Na de lunch gaan we met de tram naar het St Cyrielklooster dat uit het centrum ligt en daardoor niet veel bezocht wordt door toeristen. Het middeleeuws klooster heeft 12e eeuwse muurschilderingen waarvan een deel is gerestoreerd door Michail Vroebel. We keren terug naar het centrum van de stad en wandelen terug naar de bovenstad langs de Andreevsky Spusk, één van de oudste straten van Kiev. We zien hier de St Andrieskathedraal, gebouwd door Rastrelli, de architect die ook heel wat bekende gebouwen in Rusland heeft ontworpen.


Vrijdag 19 april:

Deze voormiddag trekken met een gids we naar de grazige heuvels boven de Dnjepr in Pechersk voor een bezoek aan het Kievo-Pecherskaya Lavra. Voor toeristen is dit ontzagwekkende kloostercomplex met gouden koepels een feest voor de ogen, voor de Oekraïnse pelgrims is dit het heilige der heiligen.

Van een hele andere orde maar evenzeer indrukwekkend is Rodina Mat, een gigantisch beeld van een vrouwelijke krijger, ‘de moeder van de natie’, dat dateert uit het Sovjet-tijdperk en deel uitmaakt van het Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog, zoals de Sovjets de Tweede Wereldoorlog plachten te noemen. Als je weet dat 8 miljoen Oekraïners in WOII het leven hebben gelaten, spreekt het voor zich dat we dit museum niet kunnen overslaan.


Zaterdag 20 april:

Een wandeling door het Joodse Kiev is evenzeer een must. We brengen een bezoek aan de Brodsky Choral-synagoge, de Besarabsky-markt en het monument bij Babiy Yar, ter nagedachtenis van de ca. 100.000 Kievse joden die hier vermoord werden.

Om al die muizenissen uit ons hoofd te jagen, maken we in de namiddag een mooie fietstocht van ca. 3 uur.


Zondag 21 april:

Vrije voormiddag.

Transfer naar de luchthaven voor de terugreis naar Brussel.